ماينر چيست

۵۷ بازديد

طي روز‌هاي گذشته رويداد‌هاي مرتبط با  استخراج ارز ديجيتال در ايران در صدر خبر‌ها قرار داشته است.و سوالاتي مانند ماينر چيست!چگونه كار ميكند و...زياد پرسيده ميشود مسئولان به دنبال سياست گذاري، تدوين مقررات و تعيين تعرفه‌هاي جديد برق براي ماينينگ هستند تا فعاليت ماينر‌ها را ساماندهي كنند. در اين گزارش رويكرد كشور‌هاي مختلف در برابر استخراج ماينينگ بررسي شده است

قيمت بيت كوين به عددي رسيده است كه از سال 2017 تا كنون هرگز مشاهده نشده است و افزايش هش ريت شبكه نشان مي‌دهد كه علاقه به ارز‌ ديجيتال در حال افزايش است. تا اول ژوييه، هش ريت ماينينگ بيت كوين به بيش از 69million TH/s رسيده است.

اگرچه اقدامات نظارتي هنوز هم مي‌تواند بر  استفاده ارز ديجيتال در سراسر جهان تأثير بگذارد، اما فضاي ماينينگ بيت كوين در دو سال گذشته پيشرفت كرده است. داده هاي به دست آمده از Blockchain.com نشان مي‌دهد هش ريت ماينينگ بيت كوين رشد پايداري در شش ماه گذشته داشته است.

عليرغم فشار‌هاي وارد شده از چند جهت، نوسان قيمت‌ها و اقدامات مرتبط با رگولاتوري، نشانه هاي اميدوار كننده اي براي اكوسيستم ماينينگ وجود دارد. در ادامه نگاهي خواهيم داشت به كشورهاي فعال در حوزه ماينينگ و موضعي كه آنها در برابر اين صنعت نوظهور داشته‌اند.

چين

 

چين در سال هاي اخير رابطه جالبي با ارز‌هاي ديجيتال داشته است. دولت اين كشور با ممنوعيت معامله بيت كوين، عرضه اوليه سكه (ICO) و صرافي هاي ارز ديجيتال، رويكرد سخت گيرانه‌اي در برابر مبادله ارز‌هاي ديجيتال داشته است. با وجود وضعيت فعلي، ماينينگ بيت كوين صورت گرفته در چين، بازيگر مهمي درهش ريت شبكه است.استخرهاي ماينينگ مستقر در چين 70% كوين هاي توليد شده سالانه را استخراج مي‌كنند. علاوه بر آن استخر‌هاي ماينينگ بيت كوين تحت سلطه چيني ها قرار دارد. دليل اين سلطه را مي‌توان برق فراوان در چين دانست. اين فراواني در استان سيچوان چين مشهود است و مي‌توان آنرا پايتخت ماينينگ بيت كوين چين دانست. گزارش ها نشان مي‌دهد كه اين برق مازاد سبب شده كه توليد كنندگان مختلف برق، شركت ها را تشويق كنند تا تجهيزات ماينينگ را براي بهره برداري از انرژي بلااستفاده، راه اندازي كنند.

 

سلطه گروه هاي ماينينگ بيت كوين چيني، در صورت اجرايي شدن مقررات پيشنهاد شده ممنئعيت ماينينگ در آوريل 2019 مي‌تواند متوقف شود. اين ضربه سختي براي كشور ميزبان شركت هايي چون بيت مين است كه محبوب ترين ماينر‌هاي ايسيك جهان را توليد مي‌كند. اين شركت هم چنين تاسيسات ماينينگ خود را در چين دارد.

گزارش‌هاي مختلف در سال 2018 نشان داده است كه اپراتور‌هاي ماينينگ بسياري به دنبال افزايش فشار از سوي دولت چين به فكر مكان هايي در خارج از كشور افتادند. نگراني هاي محيطي و كمبود درآمد‌هاي مالياتي نيز از فاكتور‌هاي تأثيرگذار در كاهش تمايل به ماينينگ در چين بوده‌اند.


   روسيه

 

روسيه در مقايسه با چين رويكرد ملايم تري نسبت به بيت كوين و رمز ارز‌ها داشته است. اين كشور هنوز موضع قانوني قطعي براي اين فضا ندارد. مقرراتي براي بيت كوين وضع نشده است، اما استفاده آن به عنوان يك گزينه پرداخت براي كالا و خدمات مجاز نيست. انتظار مي‌رود تابستان سال جاري قوانين رمزارزها و لايحه دارايي هاي ديجيتال اجرايي شود. در حال حاضر ماينينگ ارز ديجيتال در روسيه با داشتن آب و هواي سرد و برق ارزان به عنوان عواملي تأثيرگذار ادامه دارد.


ايران

 

صنعت ماينينگ در ايران پذيرفته شده و غير قانوني نيست. ايرانيان در حال حاضر از يارانه دولت براي برق بهره مي‌برند و اين شرايط محيط مطلوبي براي ماينر‌هاي ارز ديجيتال فراهم كرده است. از طرفي مصرف برق در يك ماه گذشته افزايش 7 در صدي داشته كه وزارت نيرو آنرا ناشي از فعاليت ماينر‌ها مي‌داند و معتقد است بر شبكه هاي برق فشار وارد مي‎كند. با توجه به افزايش ماينينگ و سود آوري آن در ايران، وزارت نيرو قصد دارد تعرفه مشخصي كه احتمالاً معادل تعرقه برق صادراتي است براي ماينر‌ها وضع كند تا هزينه توليد آن كاهش يافته و فشار بر شبكه‌هاي برق كم شود. دولت قصد دارد طرحي برايقانونمند كردنماينينگ آماده كرده و به تصويب برساند و هم چنين تعرفه هاي جديدي براي برق مورد استفاده در ماينينگ مشخص شود.


كانادا

 

كانادا خود را به عنوان يك كشور دوستدار ارز ديجيتال معرفي كرده است و فرصت هاي زيادي براي ماينينگ ارز ديجيتال ايجاد كرده است. اين كشور بيت كوين را به عنوان يك كالا دسته بندي كرده است و بسته به آنكه ارز ديجيتال چگونه به دست آمده و مورد استفاده قرار گرفته، كاربران را ملزم به پرداخت ماليات كرده است. اگر بيت كوين در كانادا به عنوان درآمد دريافت شود به آن ماليات تعلق مي‌گيرد و اگر به عنوان يك دارايي جهت سرمايه گذاري نگهداري شود نيز مشمول ماليات بر درآمد خواهد شد. در حالي كه مبادله و استفاده از ارز‌هاي ديجيتال پذيرفته شده است اما تحت كنترل است و چشم انداز رو به توسعه اي دارد.


جمهوري چك و ايسلند

 

جمهوري چك ميزبان  يكي از بزرگ ترين استخرهاي ماينينگ جهان است. اين استخر 7.5% كل توزيع هش ريت جهان را تشكيل داده است. اين كشور در كل موضع نسبتاً متعادلي در برابر بيت كوين وارزهايديجيتال داشته است. دولت چك بيت كوين را به عنوان يك دارايي مجازي طبقه بندي كرده است.

به همين ترتيب ايسلند با توجه به آب و هواي سرد و منابع فراوان انرژي تجديد پذير به قطب ماينينگ ارز ديجيتال تبديل شده است. در فوريه 2018 تصور مي‌شد كه مصرف برق اين صنعت از كل ميزان انرژي مصرفي خانوار بيشتر است. اما Genesis Mining در آن زمان به عنوان بزرگ ترين مصرف كننده انرژي در ايسلند معرفي شد.


ايالات متحده آمريكا

 

ماينينگ در آمريكا به وسيله يك رويكرد نظارتي قوي در اين كشور فعال شده است. كميسيون معاملات كالا و سهام آينده ايالات متحده (CFTC) در سپتامبر 2015 بيت كوين را به عنوان يك كالا در نظر گرفت و همچنان به همان شكل با آن رفتار مي‌شود. اگر چه برخي ايالت ها رويكرد‌هاي متفاوتي نسبت به ارز ديجيتال در پيش گرفته اند اما به طور كلي محدوديت‌ خاصي براي ماينينگ وجود ندارد.

بر اساس گزارش شركت تأمين برق Crescent در سال گذشته، هزينه ماينينگ يك بيت كوين به نسبت هزينه برق در هر ايالت آمريكا مشخص شده است. لوئيزيانا به عنوان ارزان ترين مكان برايماينينگ شناخته شده است. آيداهو، واشنگتن، تنسي و آركانزاس در رتبه هاي بعدي قرار دارند. گيگا وات بزرگ ترين فارم ايالات متحده در واشنگتن قرار دارد.


ماينينگ پديده اي جهاني

كشور‌هاي ذكر شده در بالا فعاليت هاي قابل توجهي در ماينينگ دارند، اما حقيقت آن است كه ماينينگ ارز ديجيتال به يك پديده جهاني تبديل شده است. فاكتور اصلي در مكان فارم هاي ماينينگ بزرگ در دسترس بودن برق ارزان و مقرون به صرفه است. پس از آن شرايط آب و هوايي نيز نقش مهمي دارد. كشور‌هاي اروپايي و كشور‌هايي چون كانادا امتياز آب و هواي سرد را دارند كه موجب مي‌شود خنك سازي تجهيزات ماينينگ ساده تر شود.

 

ماينينگ بيت كوين، تقاضاي برق را با توجه به رشد استخر‌هاي ماينينگ افزايش داده است. سختي شبكه پس از استخراج هر 2016 بلاك دوباره تنظيم مي‌شود تا تضمين شود هر 10 دقيقه يك بلاك استخراج مي‌شود. اين بدان معني است كه با افزايش تعداد ماينر‌ها، براي تأييد تراكنش‌ها و دريافت پاداشماينينگ بلاك بيت كوين انرژي بيشتري مصرف مي‌شود.

در اواخر سال 2018 مطالعه اي انجام شد كه نشان مي‌داد برق مصرف شده براي استخراج ارز ديجيتال از انرژي مصرفي براي استخراج معادن بيشتر است. اين نتايج موجب بروز نگراني هايي شد كه البته با انتشار گزارش ديگري در ماه گذشته رفع شد. اين گزارش نشان مي‌داد كه بيش از 74% ماينينگ بيت كوين توسط انرژي‌هاي تجديد پذير انجام مي‌شود. اين مسئله مي‌تواند يكي از موضوعات داغ براي بحث باشد و بدون شك مورد توجهماينرها در سراسر جهان قرار خواهد گرفت.

دستگاه ماينر

۶۳ بازديد

نيروگاه برق‌آبي «براتسك» در سيبري شرقي كه طي جنگ جهاني دوم، برق مورد نياز صنايع مختلف شوروي را تامين مي‌كرد، حالا در خدمت صنعت پر مصرف ديگري قرار گرفته است: استخراج بيت كوين. آنا بايداكووا، نويسنده كوين دسك در گزارشي جذاب به وضعيت ماينينگ در اين منطقه پرداخته است كه در ادامه آن را مي‌خوانيم. با ما همراه باشيد.

تا به اينجا چندين فارم استخراج در براتسك مستقر شده‌اند. براتسك كه در حاشيه رودخانه «آنگارا» واقع شده با توجه به دماي پايين به منظور خنك نگه داشتن دستگاه‌هاي استخراج، نيروگاه‌هاي برق‌آبي متروك و نيروي برق ارزان، محل مناسبي براي برپايي مزارع استخراج است.

براتسك را مي‌توان مثالي از تبديل ويرانه‌هاي امپراطوري شوروي به خاكي حاصل خيز براي برداشت محصولي نوين، دانست. پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي بخش‌هاي صنعتي بزرگي كه عمدتا در خدمت نيروهاي نظامي بودند، رفته رفته و در بازار نوظهور اقتصادي كاربردهاي خود را از دست دادند و بسياري از اين كارخانه‌ها تعطيل شد.

در سال‌هاي اخير، استخراج كنندگان ارزهاي ديجيتال اقدام به احياي برخي از اين كارخانه‌هاي متروكه ‌كرده‌اند.

«ديميتري اوزرسكي»، مديرعامل فارم استخراج «الكترو فارم» كه توانسته سود خوبي از استخراج در قزاقستان به جيب بزند در اين باره مي‌گويد:

برق مازاد در روسيه با توجه به بسته شدن برخي از نيروگاه‌هاي برق شوروي و با توجه به مصرف انرژي، بسيار زياد است و در طول زمان استفاده‌اي براي اين برق مازاد پيدا شده است.

اوزرسكي، از بانكداران و مديران موفق شركت «روسانو»، با تكيه بر اطلاعاتي كه سازندگان ماينرهاي ASIC ارائه كرده‌اند در ادامه مي‌افزايد:

در نتيجه اين برق مازاد، فارم‌هاي استخراج در روسيه روي هم رفته 600 مگاوات مصرف برق دارند؛ به‌عبارت‌ديگر تقريبا 10 درصد از 7 گيگاوات برق مصرفي شبكه بيت كوين در جهان، در روسيه توليد و مصرف مي‌شود.

البته اگر دستگاه‌هاي قديمي‌تر و با راندمان پايين را در نظر بگيريد، مي‌توان گفت كه در حدود 7 درصد از قدرت هش شبكه بيت كوين از روسيه مي‌آيد. در طرف ديگر، «كوين شيرز» (CoinShares) گزارش مي‌كند كه چين، پايتخت استخراج ارزهاي ديجيتال در جهان، چيزي در حدود 60 درصد از قدرت هش شبكه بيت كوين را در اختيار دارد.

سيبري همچنان ظرفيت‌هاي بالايي در توليدات صنعتي نظير چوب و فلزات دارد، اما نيروگاه‌هاي برق اين منطقه به حال خود رها شده‌اند و آماده‌اند تا در حوزه ماينينگ مورد استفاده قرار گيرند. اين مسئله مي‌تواند سيبري را به قطبي جهاني در اين خصوص تبديل كند.

كانتينرهاي چند مليتي

مادامي كه با ماشين حومه براتسك مي‌چرخيديم، نتوانستيم راه ورودي پيدا كنيم. ديوارهاي بتني با دروازه‌هاي فلزي كه هيچ تابلو يا هشداري روي آنها نوشته نشده بود؛ تنها افراد مجاز و مهمان‌هايي كه از پيش ورودشان را اعلام كرده‌اند اجازه ورود داشتند.

تصادفا، راننده من «ايوان كاپ»، مسئول امنيتي يك تاسيسات بزرگ ماينينگ در براتسك بود كه «بيت ريور» نام داشت. اما با مديرعامل يكي از رقباي بيت ريور كه شركتي كوچكتر بود تماس گرفتيم و براي بازديد به آنجا رفتيم. اين شركت با نام«ماينري» (Minery) در قطعه‌اي زمين محصور قرار داشت. در اين محوطه 26 كانتينر فلزي با بي‌شمار فن و خنك‌كننده ديده مي‌شد.

در داخل گروهي از مردان و زنان دور تا دور «ايليا برومن» جمع شده بودند و به دنبال گرفتن تي‌شرت‌هايي بودند تا به‌عنوان سوغاتي با خود ببرند. چندسالي است كه كارآفريناني از چين‌، كره‌ جنوبي‌، ژاپني‌، آمريكا و برزيل براي تجربه يك تور در تاسيسات ماينينگ به براتسك مي‌آيند.

«سام چي»، رئيس Landmark Entertainment Asia، كه از استخراج بيت كوين براي تامين سرمايه پروژه‌هايش استفاده مي‌كند، دو كانتينري كه دستگاه‌هاي ASIC خود را در آنها  قرار داده، به ما نشان داد. وقتي كه از چي پرسيديم كه چرا اينجا را انتخاب كردي (بخشي از دنيا كه بيشتر به تبعيدگاه شبيه است) به ما گفت كه سطح امنيتي‌اي كه شركت ماينري ارائه مي‌كرد، نظرم را جلب كرد.

چي در صحبت‌هايش با «كوين دسك» مي‌گويد:

مي‌خواهم شب‌ها راحت بخوابم.

Pablo Lobo of Sthorm يكي ديگر از شركت‌هايي كه براي تامين هزينه‌هاي تحقيقات خود بيت كوين استخراج مي‌كند، از آب و هواي سيبري به‌عنوان سيستم خنك كننده طبيعي كه در بيشتر اوقات سال در دسترس است ياد مي‌كند. اين شركت معتقد است كه با توجه به اين موضوع، انتخاب سيبري براي فعاليت‌هاي ماينينگ نياز به فكر كردن ندارد. Pablo Lobo of Sthorm در حال حاضر دستگاه‌هاي ASIC ندارد، اما خريد آنها يكي از گزينه‌هاي پيش روي‌شان است.

ميانگين دماي براتسك در زمستان در حدود منفي 17 درجه سانتي‌گراد است. اين رقم در تابستان مي‌تواند تا 25 درجه نيز بالا رود اما معمولا در حدود 15 درجه ثابت است. فصول گرم سال چهار تا پنجاه ماه طول مي‌كشند. ميانگين دماي سالانه براتسك نيز منفي 2 درجه اندازه‌گيري شده است.

برومان در صحبت‌هاي خود مي‌گويد كه مشتري‌هايش از ايالات‌متحده، كره، روسيه، ژاپن، هندوستان و اسپانيا هستند. وي گفت كه دو روز پيش از اين ملاقات، 550 دستگاه ASIC از مشتري‌اش در كره برايش رسيد و تنها در شب اول نصف يك بيت كوين توليد كرد! در حال حاضر قيمت هر بيت كوين بيش از 10 هزار دلار است.

ماينرهاي روسي معمولا از محل‌هايي استفاده مي‌كنند كه پيش‌تر به‌عنوان نيروگاه‌هاي برقي مورد استفاده قرار مي‌گرفتند، چرا كه از قبل زيرساخت‌هاي الكترونيكي در آنها وجود دارد. محلي كه ماينري خريداري كرده قبلا به‌عنوان مكان تعمير قطعات فلزي استفاده مي‌شده.

غرش ماينرها را بشنويد!

كاپ كه خود پيش‌تر به‌عنوان افسر پليس خدمت مي‌كرده در خصوص تمهيدات امنيت كه در بيت ريور اتخاذ مي‌شود، مي‌گويد:

سه نگهبان مسلح به سلاح‌هاي خودكار، يك مسئول پشت دوربين و دو گشت امنيتي در اين تاسيسات كار مي‌كنند.

بيت ريور يك سكوي بزرگ در كارخانه فلزات را اشغال كرده است. فعاليت اين كارخانه طي دهه‌هاي اخير به شدت كاهش يافته و در حال حاضر تنها يكي از كارگاه‌هاي آن فعال است. نكته جالب اينجاست كه بيت ريور دو كارگاه را اجاره كرده.

به‌گفته «ديميتري اوشاكوف» 18,000 دستگاه ASIC در اين تاسيسات وجود دارند. صاحب اين دستگاه‌ها بيشتر روس و آمريكايي هستند.

سهم روس‌ها 9,000 دستگاه و آمريكايي‌ها 4,000 است. ژاپن نيز 3,000 دستگاه در اين كارگاه كار گذاشته. بقيه دستگاه‌ها نيز صاحباني از برزيل، ليتواني، هند، لهستان و چين دارد.

به‌گفته كاپ هر هفته دو مشتري جديد از كشورهاي مختلف به بيت ريور مي‌آيند. اين در حالي است كه تنها نيمي از محلي به طول 64 متر با رَك‌هاي سه طبقه پر شده و همچنان ظرفيت زيادي باقي مانده است. مسئولات بيت ريور اميدوارند تا دو هفته ديگر اين كارگاه پر شود. همچنين تا پايان ماه اكتبر (آبان) يك رك ديگر نيز با همين ابعاد ساخته خواهد شد.

با ساخت رك‌هاي جديد، تعداد دستگاه‌هايي كه در بيت ريور كار مي‌كنند، چهار برابر خواهد شد. اوشاكوف در صحبت‌هايش با كوين دسك گفت:

تا پايان امسال، يك ساختمان ديگر از اين كارخانه نيز به ديتاسنتر ماينينگ تبديل خواهد شد.

ديواره‌هاي محفظه ماينرها مانند موتور هواپيما غرش مي‌كنند و هواي داغ از آنها بيرون مي‌زند. دور تا دور اين فضا را پوشش‌هاي عايق صدا پوشانده‌اند و هر طرف تكنسين‌هايي را مي‌توان ديد كه در حال كار بر روي دستگاه‌ها هستند. يك كابل بزرگ برق نيز بر روي زمين قرار داده شده تا در مواقع ضروري بتوان دستگاه‌هاي جديد به مجموعه اضافه كرد.

پنجره‌هاي بسيار بزرگ ساختمان داراي شكاف‌هايي هستند كه شيشه ندارند. كاپ در توضيح اين مسئله مي‌گويد:

پس از اتمام كار، فن‌ها در داخل اين شكاف‌ها قرار مي‌گيرند. در صورت خرابي دستگاه‌ها، عمليات تعمير در همان محل صورت مي‌گيرد. شركت ما مهندساني در اختيار دارد كه توسط «بيت مين» (يكي از بزرگترين شركت‌هاي توليد دستگاه‌ ماينر در چين) تاييد شده‌اند.

با وجود اينكه بيت ريور يكي از بزرگترين شركت‌هاي فعال در روسيه است اما اين شركت و ماينري تنها نام‌هايي نيستند كه در صنعت ماينينگ روسيه فعاليت دارند. «كريپتوراكتور» (Cryptoreactor) يكي ديگر از اين شركت‌هاست كه ظرفيتي 40 مگاواتي در اختيار دارد.

كريپتوراكتور در يكي از كارخانه‌هاي متروكه براتسك مستقر شده كه در گذشته محصولات زيادي توليد مي‌كرده است. برنامه‌هاي بسياري براي تبديل و احياي اين كارخانه صورت گرفت اما هيچ كدام موفق نبودند و در نهايت به خانه جديدي براي صنعت ماينينگ در آمدند.

«فدور اگوروف»، مديرعامل كريپتوراكتور در مصاحبه‌اي با كوين دسك، ضمن اشاره به پر شدن 15 مگاوات از ظرفيت خود گفت:

پانزده سال است كه توليد در اين كارخانه متوقف شده و هر سال شاهد كاهش ارزشش بوديم. تا اينكه در سال 2017، مالكان آن تصميم گرفتند كه توسعه اين مكان را به شكل ديگري پيش ببرند؛ هتل ماينينگ يكي از اين برنامه‌ها بود.

وي همچنين در ادامه صحبت‌هاي خود افزود:

قصد داريم تا به‌زودي ظرفيت خود را به 63 مگاوات برسانيم.

استقبال از ماينرها

برق در سيبري عمدتا توسط انرژي آبي تامين مي‌شود و از همين رو يكي از ارزان‌ترين‌ها است. هر كيلووات ساعت برق در سيبري در حدود 4 سنت است؛ اين در حالي است كه ميانگين قيمت هر كيلووات ساعت در روسيه 7-8 سنت است.

در روسيه سازوكارهاي قانوني خاصي در حوزه ارزهاي ديجيتال وجود ندارد و مشمول قوانين اوراق‌بهادار و ماليات نيز نمي‌شود. فعاليت به‌عنوان ديتاسنتر بحث ديگري است و يك كسب‌وكار معمول به حساب مي‌آيد و بيت ريور نيز داراي مجوزهاي رسمي براي فعاليت در براتسك است.

در صحبت‌هايي كه در هنگام حضور ما در فارم انجام گرفت، يكي از منشي‌هاي آنجا به كاپ گفت كه هفته آينده ملاقاتي با شهردار براتسك انجام خواهد گرفت. از جزئيات اين ملاقات صحبت نشد اما اين منشي گفت كه ملاقات با شهردار چندان مسئله عجيبي براي مديران بيت ريور نيست.

ماه مي (خرداد)، بيت ريور توافق‌نامه‌اي را با دولت محلي براتسك به امضا رساند كه طي آن 7.5 ميليون دلار در ساخت ديتاسنتر سرمايه‌گذاري كند.  اين شركت همچنين به‌تازگي حمايت مالي از يك كلينيك دامپزشكي را نيز آغاز كرده و كارآموزاني را از دانشگاه ملي براتسك به اين كلينيك مي‌برد.

«سرگي سربرنيكوف»، شهردار براتسك، 19 آگوست (28 مرداد)، پس از بازديد از تاسيسات بيت ريور ضمن اشاره به كمك‌هاي براتسك به بيت ريور گفت:

در هر قدم از توسعه بيت ريور با آن همراه بوديم.

وي در صحبت‌هايش كه در وب‌سايت رسمي شهر براتسك منتشر شد، افزود:

قطعا اين يك بخش جديد در اقتصاد و تجارت براتسك است و پروژه از هر جنبه‌اي داراي اهميت است. پروژه بيت ريور اشتغال آفرين بوده و منابع درآمد مالياتي جديدي را با خود به همراه آورده است.

شركت‌هاي فعال در حوزه تامين انرژي نيز به صعنت ماينينگ علاقه بسياري نشان داده‌اند؛ تا جايي كه مدير «ايركوتسك انرگو»، شركت دولتي برق اين ناحيه، اوايل ماه جاري در نشست بلاك چين و ارزهاي ديجيتال كه در بايكال برگزار شد، حضور پيدا كرد.

«تيموفي بنديوك»، مسئول سياست‌هاي اين شركت گفت كه چيزي در حدود 500 مگاوات انرژي پس از بسته شدن مخازن آب جوش قديمي و ناكارآمد در دسترس قرار گرفته است. وي در ادامه افزود:

يكي از اين سوله‌ها كه در سال 2018 بسته شد در حال حاضر براي اجاره در اختيار شركت‌هاي فعال در حوزه فناوري قرار مي‌گيرد. ماينرهاي هم در بين اين شركت‌هاي ديده مي‌شوند.

خريد ماينر

۴۹ بازديد

سخنگوي صنعت برق با اشاره به اينكه ماينرها نسبت به تعيين قيمت صادراتي برق اعتراضي ندارند، گفت: قيمت برق مراكز استخراج ارزهاي ديجيتال به ازاي هر كيلووات ساعت در 8 ماه از سال 480 تومان و براي چهار ماه گرم سال دو برابر متوسط قيمت صادراتي برق خواهد بود.

به گزارش ارزديجيتال و به نقل از خبرگزاري فارس، مصطفي رجبي مشهدي با اشاره به اينكه ماينرها از امروز مي‌توانند براي دريافت مجوز فعاليت رسمي در استخراج ارزهاي ديجيتال اقدام كنند گفت:

مقررات تامين برق مراكز استخراج ارزهاي ديجيتال مشخص شد و براساس اين مقررات قيمت برق مراكز استخراج به ازاي هر كيلووات ساعت معادل متوسط قيمت صادراتي برق 965 تومان خواهد بود كه در 8 ماه از سال اين مقدار 50 درصد مبلغ متوسط قيمت صادراتي يعني 480 تومان خواهد بود و براي چهار ماه گرم سال دو برابر متوسط قيمت صادراتي برق خواهد بود.

وي افزود:

البته اين مراكز امكان استفاده از برق را براي 300 ساعت از سال كه ساعات اوج بار مصرف است و در ماه‌هاي تير و مرداد خواهد بود ندارند و در اين ساعات استفاده از برق براي آنها ممنوع است.

رجبي مشهدي گفت:

هزينه‌هاي انشعاب عمومي برق براي اين استخراج كنندگان ارزهاي ديجيتال دريافت نخواهد شد و در صورتي كه اين مراكز به صورت مجتمع و ميزان مصرفي بالاتر باشند از تخفيفات بيشتري برخوردار خواهد شد.

وي گفت:‌

مراكزي كه به شبكه برق متصل مي‌شوند ميزان تخفيفات آنها 20 درصد خواهد بود و علاوه بر اين تخفيف در صورتي كه از تجهيزات داخلي استفاده كنند 15 درصد ديگر به اين تخفيف اضافه مي‌شود و جمعا تخفيفات 35 درصد خواهد بود.

وي ادامه داد:

بنابراين استفاده غيرمجاز از استخراج ممنوع است و اگر مجوز از وزارت صنعت نداشته باشند يا از انشعابات غيرمجاز استفاده كنند با آنها برخورد قانوني صورت مي‌‌گيرد پس كساني كه به شناسايي اين افراد كمك كنند پاداش تعلق خواهد گرفت كه تا 20 درصد خسارت وارده خواهد بود.

رجبي مشهدي در پاسخ به اين سوال كه تاكنون چه ميزان مجوز قانوني براي استخراج صادر شده است گفت:

از امروز درخواست كنندگان و متقاضيان مي‌توانند براي دريافت مجوز اقدام كنند اما موضوعي كه حائز اهميت اين است كه تمام اين درخواست‌كنندگان و متقاضيان استخراج ارزهاي ديجيتال مجهز به كنترل هوشمند خواهند شد و وضعيت آنها كاملا رصد خواهد شد.

سخنگوي صنعت برق در پاسخ به اين سوال كه ماه‌ها است كه فعالان ارزهاي ديجيتال و انجمن بلاك چين نسبت به بالا بودن تعرفه دريافت شده از ماينرها خريد ماينر معترض هستند آيا اعتراضي نسبت به اين موضوع و مصوبه داشته‌اند گفت:

فعلا كه اعتراضي نداشته‌اند چون در هشت ماه از سال تعرفه آنها 450 تومان است و اين نشان مي‌دهد كه از آنها حمايت شده است.

رئيس سنديكاي توليدكنندگان صنعت برق با حضور در پنل ماينينگ كنفرانس مديريت دانش، بلاك چين و اقتصاد وعده داد كه هزار مگاوات ظرفيت بدون آنكه فشاري به شبكه وارد شود، در اختيار ماينرها قرار مي‌دهد.

به گزارش ارزديجيتال، سيداحسان صدر در ابتداي پنل با اشاره به ارزش تراكنش‌هاي روزانه بيت كوين و مبادلات اقتصادي كشور اعلام كرد كه مي‌توان از اين بستر براي رفع تراكنش‌هاي ارزي كشور استفاده كرد.

صدر با عنوان اينكه اقتصاد كشور در حال حاضر در بحران قرار دارد، ريشه‌هاي اين بحران را عدم توانايي در انتقال پول و محدود شدن ارزآوري و درآمد ارزي كشور دانست.

رئيس سنديكاي توليدكنندگان در ادامه صحبت‌هاي خود گفت كه طبق اطلاعاتي كه به دست او رسيده، كشور توانايي اين را دارد كه حدود حداكثر 30 درصد از ماينينگ دنيا را تصاحب كند:

به من اطلاع دادند ظرفيت برقي كه از مزارع بيت كوين در جاهاي مختلف دنيا پشتيباني مي‌كند چيزي در حدود 6 تا 7 هزار مگاوات است. در افق توسعه اگر ما بين 20 الي 30 درصد اين بازار را بگيريم مفهومش چيزي در حدود 2000 تا 2500 مگاوات ظرفيت نيروگاهي‌ است. من از طرف انجمن نيروگاه هاي توليد پراكنده به شما تعهد مي‌دهم ما نهايتا 1000 مگاوات از اين مقدار را در صورت سياست‌گذاري صحيح درحوزه گاز يا عامل اوليه انرژي مي‌توانيم تامين كنيم. اين مقدار را توليد مي‌كنيم بدون اينكه به صنعت برق كشور فشاري بيايد و اين هدف را ظرف 2 سال تامين مي‌كنيم.

صدر با اشاره به اينكه چشم‌انداز روشني براي صادرات عادلانه گاز وجود ندارد، ادامه داد:

اگر با سياست‌گذاري صحيح و چشم داشت نداشتن به اينكه اين گاز حتما براي كشور بايد تبديل به دلار شود، اجازه بدهيد نيروگاه هاي جديد ايجاد بشوند و برق ماينرها را تامين كنند به اقتصاد مملكت كمك مي‌شود. اگر اين اتفاق بيافتد سالانه حدود 3 ميليارد دلار درآمد ارزي براي كشور خواهد داشت كه به صادرات فولاد بسيار نزديك است. اين اعداد معني‌دار هستند يعني به لحاظ استراتژيك اين صنعت مي‌تواند براي كشور معني‌دار باشد.

نامه منتشر شده در فضاي مجازي در مورد اختصاص بخشي از ظرفيت توليد برق نيروگاه‌ها، براي استخراج ارز ديجيتال جعلي است.

به گزارش پايگاه خبري توانير، روابط عمومي و امور بين الملل شركت توانير اعلام كرد:

هيچ نامه‌اي به منظور اختصاص بخشي از ظرفيت توليد برق نيروگاه‌ها براي استخراج ارز ديجيتال صادر نشده است.پيرو انتشار خبري در برخي كانال‌ها و سايت‌ها در خصوص دستورشركت توانير به مديران شركت‌هاي برق منطقه‌اي و توزيع كشور به منظور اختصاص نيمي از ظرفيت نيروگاه‌ها در فصول سرد سال براي استخراج ديجيتال، ضمن تكذيب اين موضوع، تاكيد مي‌نمايد هيچ نامه‌اي از سوي شركت توانير در اين ارتباط صادر نشده است.

لذا از فعالان در فضاي مجازي و ساير رسانه‌ها درخواست مي‌شود تا نهايي شدن دستورالعمل‌ها و ابلاغ آن از مبادي رسمي، از هرگونه اظهار نظر و انتشار اخباري كه باعث تشويش افكار عمومي و فعالان اقتصادي شود، پرهيز نمايند.

ماينر

۶۱ بازديد

در تحقيقي كه اخيرا انجام شده، محققين نگاه دقيق‌تري به ارتباط ميان قيمت بيت كوين و ورود سرمايه ماينرها به صرافي‌هاي ارز ديجيتال داشته‌اند.

مشخصا وقتي استخرهاي بزرگ استخراج، ارزهاي استخراج شده خود را وارد صرافي‌ها ‌كنند، بر قيمت آنها تاثير مي‌گذارند، اما نكته جالب اينجاست كه اين تاثير آن قدر كه فكر مي‌كنيد زياد نيست. نتايج اين تحقيق نشان مي‌دهد كه امسال بيشتر استخرها، ارزهاي خود را نفروخته و نگه داشته‌اند.

به گزارش بيت كوينيست، طبيعتا وقتي تعداد زيادي از يك دارايي وارد بازارها شود، قيمت آن نيز دستخوش تغيير خواهد شد. بر اساس اعلام «توكن آناليست» (TokenAnalyst)، ميان ورود سرمايه‌هاي استخرهاي استخراج به صرافي‌ها و قيمت بيت كوين همبستگي وجود دارد. «ستريس پاريباس» (Cetris Paribus) در تاريخ نوامبر (19 آبان) در اين خصوص مي‌نويسد:

قيمت بيت كوين و جريان سرمايه ماينرها به صرافي‌ها به يكديگر ارتباط دارند.

BTCTOP و SlushPool، ارزهاي استخراج‌شده خود را به صورت سيستماتيك وارد صرافي‌ها مي‌كنند و اين در حالي است كه F2Pool، مسئول بزرگترين تغييرات قيمت صعودي است (در خصوص ارتباط ماينرها و قيمت بيت كوين).

SlushPool، نوسان چنداني در چرخه امسال نداشته است، اما BTCTOP در سه ماهه سوم امسال نسبت به سه ماهه ابتدايي و دوم، فروشش را 50 درصد بالاتر برده است. به عبارت ديگر در سه ماهه سوم فروش SluchPool، روزانه 15.9 بيت كوين بوده است، اين رقم براي سه ماهه اول و دوم 10.1 بيت كوين در روز محاسبه شده است.

يافته‌هاي اين تحقيق نشان مي‌دهد كه امسال برخي از استخرهاي استخراج ترجيح داده‌اند كه به جاي استفاده از صرافي‌ها، به صورت فرابورسي ارزهاي خود را معامله كنند؛ چرا كه با قيمت بهتر و كميسيون كمتري مي‌توانند بيت كوين‌هاي خود را بفروشند، اين در حالي است كه بسياري با اين يافته‌ها مخالف‌اند.

انت پول در سال 2019 هيچ سرمايه‌اي را وارد صرافي‌ها نكرده است؛ اين يعني نقد كردن سرمايه‌هايش را به صورت فرابورسي انجام داده است.

ستريس پاريباس، از فعالان بازار ارزهاي ديجيتال، بر اين عقيده است كه يا ماينرهاي بيت كوين بيشتر ارزهاي خود را نگه مي‌دارند، يا آنها را به شكل فرابورسي و خارج از صرافي‌ها مي‌فروشند. صرافي‌هاي آسيايي و صرافي «هيوبي» (Huobi) محبوب‌ترين مقصد براي اين دسته از ماينرها هستند.

به نظر مي‌رسد كه در سال 2019 ماينرهاي بيشتري به سمت معاملات فرابروسي مي‌روند (يا هم بيشتر ارزهاي خود را نگه مي‌دارند). هر سال تقريبا 657 هزار بيت كوين ماين مي‌شود، با احتساب هزينه‌ها چيزي در حدود 270 هزار بيت كوين درآمد ماينرها خواهد بود. از اين ميزان تا به اينجاي سال 3 درصد از ارزهاي استخراج شده، يعني تقريبا 8,500 بيت كوين از طريق صرافي‌ها به فروش رسيده است.

با اين تفاسير، نمي‌توان نتيجه گرفت كه استخرهاي استخراج مستقيما قيمت بيت كوين را تعيين مي‌كنند.

در تحقيقي ديگر كه توسط Clain.io انجام شده است، تعاملات ميان ماينرها و صرافي‌هاي كه پيش‌تر به آنها اشاره كرديم، اندازه‌اي نيست كه بتوان گفت تاثير ماينرها در بازار گسترده باشد.

با وجود اينكه نسبت به يافتن دليلي براي ارتباط ميان ماينرها و تغييرات قيمت بيت كوين، كنجكاويم، اما داده‌ها نشان مي‌دهد كه همبستگي ميان اين دو متغير چندان قوي نيست.

با بررسي يافته‌هاي توكن آناليست مي‌توان فهميد كه موجودي ماينرهاي بيت كوين رو به افزايش است؛ پس مي‌توان نتيجه گرفت كه اين ماينرها بيشتر به دنبال نگه‌داري ارزهاي خود در سال جاري هستند.

ما همچنين به محاسبه مجموع موجودي ماينرها نيز پرداختيم (كسر توليد بيت كوين از بيت كوين‌هاي منتقل شده به صرافي‌ها)؛ بر همين اساس، علي رغم افزايش شديد قيمت بيت كوين، ماينرها موجودي خود را افزايش مي‌دهند.

تجربه نشان داده است كه ماينرها فروش خود را طوري زمان‌بندي مي‌كنند كه به سود حداكثري برسند. از آنجايي كه نسبت به سال گذشته، قيمت بيت كوين 35 درصد كاهش يافته است، به نظر مي‌رسد كه ماينرها تا پيش از  هاوينگ بيت كوين كه سه ماهه اول سال 2020 رخ مي‌دهد، موجودي خود را افزايش دهند و بيت كوين‌هاي خود را نگه دارند.

خب شايد به اين سرعت اين اتفاق نيافتد. با نزديك شدن به كاهش پاداش ماينرها طبق برنامه ريزي قبلي كه انتظار مي‌رود در ماه مي (ارديبهشت ماه) سال بعد رخ دهد، افراد درباره اثرات آن با يكديگر اختلاف دارند.

بيت كوين دو بار در نوامبر 2012 و جولاي 2016 دستخوش هاوينگ شده است و هر دو بار نيز بيانگر شروع بازار صعودي بوده است. اما اين سوال مطرح است كه اگر هاوينگ باعث روند صعودي شود، اين روند تا چه حد قوي خواهد بود؟

ماينرها هفته گذشته در نشست جهاني ماينينگ ديجيتال (WDMS) در فرانكفورت در خصوص اين مسأله به گفتگو پرداختند. لازم به ذكر است كه اين نشست توسط بيت مين، سازنده چيني تجهيزات ماينينگ برگزار شده بود.

اثراث قيمت

جيهان وو موسس و مديرعامل سابق بيت مين درباره جوانب مختلف افزايش قيمت پس از هاوينگ خوش بين است. وي بيان كرد كه دو روند صعودي قبلي “پيشي گرفتن از چرخه حباب و تركيدن آن” بوده است.

در ادامه وي به هاوينگ لايت كوين در ماه آگوست اشاره كرد كه به جاي افزايش قيمت اين ارز ديجيتال، منجر به كاهش قيمت آن شد. قيمت اين توكن در نيمه اول سال از 31 به 135 دلار رسيد اما سپس در ماه جولاي و دقيقا قبل از هاوينگ شروع به كاهش كرد. قيمت لايت كوين در حال حاضر 57 دلار مي‌باشد.

وو گفت:

شايد مردم قبل از هاوينگ، پيش بيني هاي زيادي داشته باشند و بعد از آن نتوانيد خبرهاي خوبي به آنها بدهيد. شايد اينبار روند صعودي در انتظار ما نباشد.

وو به كوين دسك گفت كه انتظارات از هاوينگ بايد واقعي باشد زيرا مردم از همين الان منتظر افزايش قيمت بيت كوين مي‌باشند.

طي هاوينگ اول و دوم، مردم نمي‌دانستند كه منتظر چه چيزي باشند و در هاوينگ دوم، مسأله مقياس پذيري باعث پيچيده شدن شرايط شده بود. اما اكنون كاربران مي‌دانند منتظر چه چيزي باشند.

متيو روزاك رييس شركت نرم افزاري بلاك چين Bloq شرايط را طور ديگري مي‌بيند. وي گفت كه بلوغ اكوسيستم مالي پيرامون بيت كوين گوياي افزايش قيمت در طول زمان مي‌باشد.

روزاك گفت: شرايط بسيار بهتري براي ورود شركت ها و پلتفرم هايي نظير فيدليتي، بكت و ساير اسامي شناخته شده به دنياي ارزهاي ديجيتال مي‌باشد. وي هم چنين افزود سروصداي پيرامون ليبرا نيز باعث جذب علاقه و شركت كنندگان جديد به اين صنعت مي‌شود. او در اين خصوص گفت:

تمام تقاضاها از جانب سرمايه گذاران سازماني هم چنان در حال افزايش است. پلتفرم هاي تصدي، بيمه ها، سازمان هاي حقوقي و قانونگذاري همگي جزو اين دسته به حساب مي‌آيند كه نكته مثبتي براي بيت كوين محسوب مي‌شود.

روزاك معتقد است كه قيمت بيت كوين پس از هاوينگ به 15 هزار الي 100 هزار دلار مي‌رسد و باعث افزايش قيمت به مدت بيش از يك دهه خواهد شد.

پالايش و تثبيت

فرقي ندارد كه درباره هاوينگ حق با چه كسي خواهد بود و كدام پيش بيني به وقوع خواهد پيوست، نكته مهم اين است كه اين رويداد براي ماينرهاي سراسر جهان بسيار مهم مي‌باشد. با كاهش پاداش، سودآوري نيز حداقل در كوتاه مدت كاهش خواهد يافت. بنابراين نسخه هاي قديمي دستگاه هاي ماينينگ و اسيك ها ديگر براي دارندگان و ماينرها سود به همراه نخواهند داشت.

ماركو استرنگ مديرعامل جنسيس ماينينگ گفت:

انت ماينر S9 كه محبوب ترين مدل اسيك بيت مين مي‌باشد سودآوري خود را از دست مي‌دهد و به دنبال آن نيز ماينرهاي بسيار زيادي به اين شرايط دچار مي‌شوند. در حال حاضر انت ماينر S9 و سري آوالون A851 از شركت Canaan Creative كه توان هشينگ و محاسباتي يكساني دارند، از پر كاربردترين تجهيزات ماينينگ مي‌باشند. بر اساس شاخص استخر ماينينگ F2pool، اين مدل هاي قديمي داراي سود 50 درصدي با قيمت فعلي بيت كوين مي‌باشند.

جايگزين كردن اين مدل ها با دستگاه هاي جديد اثر مثبتي خواهد داشت اما وو به ماينرهايي كه دستگاه هاي بسيار زيادي مي‌خرند هشدار داد كه:

اگر من سرمايه گذار دستگاه هاي ماينينگ بودم، بيشتر مراقب مي‌بودم اما هم چنان به سرمايه گذاري خود ادامه مي‌دادم.

بيت مين انت ماينر S17 را در ماه سپتامبر عرضه كرد و از روز جمعه، نسخه هاي +S17 را عرضه خواهد كرد كه عملكرد بهتري دارند.

ادامه يافتن سودآوري

استرنگ از شركت جنسيس ماينينگ گفت در بلندمدت سخت افزارهاي كمتري در اين صنعت به فعاليت خود ادامه خواهند داد. وي گفت: ما به سمت صنعت بسيار سنگيني پيش مي‌رويم كه دستگاه هايي با طول عمر بيشتر در آن حضور دارند.

استرنگ به كوين دسك گفت: اين اتفاق بسيار بي رحمي است. ماينرهاي ناكارآمد بيشتري از دور خارج خواهند شد. اما نوآوري به وجود خواهد آمد.

وي افزود:

اين اتفاقي روان شناختي مي‌باشد و تمايل به افزايش قيمت در آن وجود دارد. بر اساس تجربه من، بسياري از ماينرها انتظار افزايش قيمت دارند، بنابراين فروش بيت كوين خود را كاهش مي‌دهند و فشار فروش بازار را تضعيف مي‌كنند.

طبق سخنان استرنگ، اثر اصلي هاوينگ، حذف ماينرهاي كوچك خواهد بود كه در حال حاضر كمتر از 20 درصد بازار را در اختيار دارند.

الكساندر گاوريك موسس شركت نرم افزاري ماينينگ Uminers گفت بازار كم نوسان تر خواهد شد زيرا بازيگران اصلي اين عرصه بزرگ و بزرگتر مي‌شوند. وي در اين خصوص گفت:

بازار در حال حركت به سمت ماينينگ صنعتي مي‌باشد و ديگر خبري از تبليغات و سروصداهاي گذشته نخواهد بود. در اين شرايط، مشتاقان بسيار كمتري در بازار حضور خواهند داشت.